Niezależnie od wielkości domu kuchnia to zawsze jego serce. Jest to miejsce wyjątkowe, które musi w sobie łączyć estetykę, wygodę i higienę. Warto więc zwracać na to, jak wygląda czyszczenie kuchni i czym się ją właściwie sprząta. Czy można uzyskać czystość bez agresywnej chemii? Zdecydowanie tak! Produkty ekologiczne skutecznie radzą sobie z tłuszczem, osadami czy zabrudzeniami, nie narażając domowników i środowiska na działanie silnych substancji.
Artykuł sponsorowany
Blaty i płytki – czystość bez smug i szkodliwych substancji
Blaty robocze i ściany nad nimi to jedne z najczęściej eksploatowanych powierzchni w kuchni. Wymagają codziennego czyszczenia, ponieważ mają bezpośredni kontakt z żywnością. Niezależnie od tego, czy Twój blat wykonany jest z drewna, laminatu, kamienia czy konglomeratu – zasada jest jedna: stosuj łagodne, ale skuteczne środki czyszczące, które nie zawierają chloru, wybielaczy ani silnych detergentów, posiadają naturalne składniki o działaniu odtłuszczającym (np. na bazie cytrusów lub octu roślinnego), są bezpieczne w kontakcie z powierzchniami mającymi kontakt z jedzeniem.
Wybierając uniwersalne płyny ekologiczne do kuchni, zyskujesz czystość bez smug, jak również przyjemny, naturalny zapach i mniejsze ryzyko alergii. Dodatkowo nie musisz każdorazowo spłukiwać ich wodą, co oszczędza czas i zasoby.
Płytki, zarówno na ścianach, jak i na podłodze, często pokrywają się tłustym nalotem, który trudniej usunąć bez właściwego środka. Wybierając ekologiczne preparaty do czyszczenia płytek, warto zwrócić uwagę na działanie odtłuszczające i antybakteryjne oraz na możliwość stosowania na różnych typach powierzchni (ceramika, gres, glazura). Niektóre środki zawierają także składniki zapobiegające osadzaniu się kurzu i brudu, co sprawia, że czystość utrzymuje się dłużej.
Sprzęty AGD – ekologiczne czyszczenie bez ryzyka uszkodzeń
Kuchenne sprzęty – piekarniki, płyty grzewcze, okapy czy lodówki – wymagają delikatnego, ale regularnego czyszczenia. Szczególnie istotne jest to w przypadku urządzeń mających kontakt z żywnością. Płyny uniwersalne to idealne rozwiązanie do mycia elektroniki. Dzięki nim usuniesz tłuszcz, przypalenia i osady z pary wodnej bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Warto również pamiętać o czyszczeniu lodówki, do której warto stosować bezpieczne środki o działaniu antybakteryjnym. Dzięki temu unikniesz namnażania się pleśni i nieprzyjemnych zapachów.
Dobrej jakości ekologiczne środki do kuchni nie zawierają mikroplastiku ani zbędnych barwników, co oznacza mniejsze obciążenie dla środowiska i odpływów kanalizacyjnych. Decydując się na ekologiczne produkty, nie musisz iść na kompromis w kwestii skuteczności. Nowoczesne formuły działają równie efektywnie, jak tradycyjne środki chemiczne, a przy tym:
- są bezpieczniejsze dla skóry dłoni,
- nie szkodzą zwierzętom domowym,
- nie zanieczyszczają środowiska,
- często posiadają biodegradowalne opakowania,
- mają certyfikaty potwierdzające jakość i ekologiczność, takie jak Ecolabel czy EcoCert.